Vloerkleed woonkamer

Door Trijntje Bloemert

jan 30, 2021

Een vloerkleed brengt sfeer en gezelligheid in je interieur. Het is een vrij eenvoudige manier om warmte toe te voegen. Een vloerkleed ligt bijna altijd onder de meubels waardoor deze met elkaar verbonden worden. Zo wordt het een eenheid!

Vloerkleden zijn er in alle soorten en maten. Rond, vierkant, rechthoekig, ovaal; wat moet je kiezen voor jouw woonkamer?

Je kunt kijken hoe je woonkamer er verder uitziet. Heb je een rechte vorm woonkamer en alle meubels ook vierkant of rechthoekig dan kan het erg mooi zijn om een ronde vorm toe te voegen door middel van een vloerkleed. Afhankelijk van de grootte kies je dan voor rond of ovaal. 

“Een vloerkleed wordt bijna altijd gebruikt in de zithoek. Maar uiteraard zijn er ook veel andere mogelijkheden. Zo vonden wij het mooier dat de houten vloer zichtbaar bleef in onze zithoek. Daarom hebben we een andere plaats gekozen voor  het vloerkleed. We kozen een langwerpig kleed en deze hebben we voor de gashaard gelegd. Het staat mooi en is een heerlijk warm plekje geworden daardoor!

Afmetingen van een vloerkleed

Het bepalen van de grootte van je vloerkleed kan een uitdaging zijn. Meest gebruikelijk is om er voor te zorgen dat de voorpoten van de bank of fauteuils nog net op het kleed staan. Dat is ook het meest praktisch want daardoor ‘bolt’ het kleed minder snel op. Een te klein vloerkleed komt helaas al snel goedkoop over. Bedenk thuis alvast welke grootte je (ongeveer) wil.

Tegenwoordig zie je ook steeds vaker meerdere vloerkleden op/over elkaar. Let hierbij op dat het onderste vloerkleed niet dik/hoogpolig is. Enkele combinatie tips zijn een rechthoekig vloerkleed gecombineerd met een ronde of twee ronde vloerkleden half over elkaar. 

Kleur kiezen voor je vloerkleed

Vloerkleden zijn er ook in veel kleuren en patronen. Wanneer je van rust in je huis houdt lijkt het logisch een rustig effen kleed te kiezen, of je maakt juist een statement met je vloerkleed door opeens voor kleur of prints te kiezen. De laatste jaren zien we veel vintage vloerkleden; laagpolig, vervaagde kleuren, nostalgische prints of patchwork. 

In één van de andere blogs heb ik al gesproken over de natuurlijke trend. Uiteraard zijn er ook vloerkleden die daarbij passen. Namelijk de jute vloerkleden! Deze zijn helemaal in opmars en zijn er inmiddels in veel verschillende vormen en groottes.

Vloerkleed kopen

Gerelateerde thema’s

Gerelateerd

5 soorten verlichting

Verlichting is erg belangrijk in de woonkamer! Het is namelijk heel bepalend voor de sfeer. Tegelijkertijd is het één van de moeilijkste onderdelen van de inrichting van je woonkamer. Misschien wel daarom krijgt de verlichting in de meeste woonkamers ook minder...

Lees meer

Inrichting grote woonkamer

Een grote woonkamer lijkt makkelijk in te richten, toch kun je hier ook tegen enkele problemen aan lopen. In een grote woonkamer moeten de meubels de ruimte opvullen. Let daar ook op bij de aanschaf van de meubels. Meubels die goed passen in een grote woonkamer zijn...

Lees meer

Inrichting kleine woonkamer

Veel mensen vinden het lastig een kleine woonkamer goed en praktisch in te richten. Dit komt voornamelijk omdat het al snel vol of rommelig oogt. Daarom is het extra belangrijk goed na te denken welke functies de woonkamer moet hebben. Soms is het bijvoorbeeld...

Lees meer