5 soorten verlichting

Door Trijntje Bloemert

feb 6, 2021

Verlichting is erg belangrijk in de woonkamer! Het is namelijk heel bepalend voor de sfeer. Tegelijkertijd is het één van de moeilijkste onderdelen van de inrichting van je woonkamer. Misschien wel daarom krijgt de verlichting in de meeste woonkamers ook minder aandacht dan het zou moeten krijgen.

Er zijn 5 soorten verlichting:

 • Basisverlichting
 • Accentverlichting
 • Functionele verlichting
 • Sfeerverlichting
 • Decoratieve verlichting

Basisverlichting

Basisverlichting is de meest basale algemene verlichting, de lampen die je nodig hebt om de weg te kunnen vinden als het donker is. Basisverlichting voorziet een ruimte van gelijkmatig licht. Vaak gaat het om hang- of plafondlampen. Alleen basislicht in je woonkamer geeft geen spanning of contrast.

Accentverlichting

Accentverlichting zorgt ervoor dat een speciaal deel in je woonkamer belicht wordt, bijv een bijzonder deel van de kamer of een schilderij. Dit is gekaderd direct licht, een voorbeeld hiervan zijn spots. Accentverlichting moet je niet teveel toepassen want dan is het effect ervan weg.

Functionele verlichting

Wat een vreemde naam, is niet alle verlichting functioneel? Uiteraard wel. Met functionele verlichting wordt in deze lijst ‘werkplekverlichting’ bedoeld. Hierbij kun je denken aan een bureaulampje of een leeslamp. Functionele verlichting is direct en gericht, vaak ook koel en wit om het zo werkbaar mogelijk te maken. Dit moet je vaak wel met basisverlichting gebruiken om zo het beste licht te krijgen. Op deze manier kun je goed zien waar je mee bezig bent!

Sfeerverlichting

Dit is het soort verlichting wat iedereen wel kent en graag gebruikt. Geen direct fel licht, maar heerlijk zacht en indirect licht waardoor een warme sfeer ontstaat. Indirect licht ontstaat bijv door een lampenkap of het dimmen van de lamp. Dit zijn de lampen die je s avonds aandoet voor wat extra sfeer. Sfeerverlichting kun je overal plaatsen, maar dat is misschien niet in elke ruimte even handig. In de keuken wil je namelijk goed kunnen zien wat je doet. In de woonkamer echter, en met name bij de zithoek is sfeerverlichting op de juiste plaats om wat extra sfeer te brengen. Sfeer ontstaat pas als je bepaalde elementen gaat uitlichten door het contrast. Als er te veel contrast is in je huis, geeft dat te veel spanning.

Decoratieve verlichting

Kaarsjes.. kerstlampjes.. Decoratief! Niet functioneel, geen basisverlichting; ze geven namelijk niet genoeg licht, ze zijn ook niet functioneel. Maar decoratieve verlichting is wel mede bepalend voor de sfeer. Het geeft een zacht, geel, verspreidend licht. ‘En we houden ervan’

Hierboven wat uitleg over de verschillende soorten verlichting. Hierin heb ik alweer andere soorten verlichting/lampen genoemd. Hieronder staan alle soorten nog eens op een rij.

 • Plafondlamp
 • Hanglamp
 • Tafellamp
 • Schemerlamp
 • Wandlamp
 • Bureaulamp

Verlichting kopen

Gerelateerde thema’s

Gerelateerd

Planten in de woonkamer

Een andere trend van nu zijn planten in de woonkamer. Wie houdt daar nou niet van? En met planten bedoelen we dan natuurlijk veel en grote kamerplanten! Groen is een kleur die we al jarenlang terug zijn in het interieur en dat is voornamelijk omdat het een natuurkleur...

Lees meer

Fotowand

Jullie hebben vast wel eens een mooi plaatje voorbij zien komen met een prachtig gestylde muur. Het is helemaal IN namelijk; een fotowand! Hiervoor kan elke willekeurige muur gebruikt worden. Het mooiste is om een muur te kiezen waar de muurkunst ook opvalt, zodat het...

Lees meer

Vloerkleed woonkamer

Een vloerkleed brengt sfeer en gezelligheid in je interieur. Het is een vrij eenvoudige manier om warmte toe te voegen. Een vloerkleed ligt bijna altijd onder de meubels waardoor deze met elkaar verbonden worden. Zo wordt het een eenheid! Vloerkleden zijn er in alle...

Lees meer