Een Scandinavisch interieur voor je woonkamer

Door Trijntje Bloemert

dec 15, 2020

De meeste mensen zullen bij een scandinavische woonkamer denken aan een ruimtelijke lichte kamer. Maar een scandinavische woonkamer is veel meer dan dat. Het idee achter een scandinavisch interieur is dat het veel rust geeft, met name omdat de stijl geen overweldigend karakter heeft.

Het klopt zeker dat het zich kenmerkt door lichte kleuren. Wit, creme, lichtgrijs zijn de hoofdkleuren. Daarnaast worden dan tinten van lichtroze, lichtblauw en lichtgroen toegevoegd. Deze lichte kleuren worden in de Scandinavische landen veel gebruikt omdat er op de meeste plaatsen weinig zonuren zijn.

Ook wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. ‘Haal buiten naar binnen’. Het belangrijkste natuurlijke materiaal wat wij kennen is hout. Daarvan is in Scandinavië geen gebruik door de vele bebossing, daardoor wordt dit vaak ruimschoots gebruikt in een Scandinavisch huis. Meestal wordt er wel voor de lichte en blanke houtsoorten gekozen, zoals beuken-, berken- en essenhout. Een andere optie is om de houten planken wit te verven. Andere natuurlijke materialen zijn wol, rotan en kurk.

Ondanks de lichte kleuren kan een Scandinavisch interieur wel warm ogen. Plaids en kussens van stof als wol of linnen kunnen veel warmte toevoegen aan een interieur. Wie ooit in Scandinavië geweest is, weet dat het daar de gewoonte is om de schoenen uit te trekken in de hal. Daarom zal je in een Scandinavische woonkamer ook altijd een vloerkleed tegenkomen. Daarnaast wordt licht gebruikt om sfeer te creëren. Dit kun je doen door in ieder geval meer dan 1 lichtbron te gebruiken, en het liefst natuurlijk wel 4 of 5 verschillende lichtbronnen. Zo creëer je meteen ook verschillende hoekjes in je woonkamer.

Daarnaast komen veel design meubels uit Scandinavië en die komen dan ook volop terug in een Scandinavische woonkamer. Dit zijn meestal lichte ranke meubels waarbij de functionaliteit voor de vorm gaat. Daardoor ogen ze strak maar niet simpel. Scandinavisch design is in meerdere prijsklassen verkrijgbaar.

Scandinavisch vloerkleed kopen

Gerelateerde thema’s

Gerelateerd

Fotowand

Jullie hebben vast wel eens een mooi plaatje voorbij zien komen met een prachtig gestylde muur. Het is helemaal IN namelijk; een fotowand! Hiervoor kan elke willekeurige muur gebruikt worden. Het mooiste is om een muur te kiezen waar de muurkunst ook opvalt, zodat het...

Lees meer